Allt om Stockholm, helt blandat

Friends Arena vs Globen

På samma sätt som det finns flera slott i Stockholmsområdet, som berättar om stadens historia och om tiden då de byggdes, så finns det ett flertal arenor som berättar om stadens historia. Slotten är Rosendals slott, Ulriksdals slott, Rosersbergs slott, samt naturligtvis Stockholms slott, kungafamiljens bostad Drottningholm och Haga slott, där kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle bor.

Slotten i Stockholm med omnejd är kända och uppskattade utflyktsmål, inte minst för de stora skillnader i arkitektur som de sinsemellan uppvisar, från det gigantiska Stockholms slott till det lilla lusthuset Kina slott.

Vad många inte tänker på är att idrottsarenorna i Stockholm uppvisar en ännu större arkitektonisk spännvidd. Som arkitekturintresserad kan man uppleva en hel del i Stockholm bara genom att besöka och jämföra Friends Arena och Globen. Det skiljer betydligt mindre i tid mellan dessa två än det gör mellan Drottningholms och Haga slott, men i fråga om arkitektur är skillnaden större.

Globen är en unik byggnad även i ett internationellt perspektiv, och eftersom den lyses upp efter skymningen är det inte bara sportintresserade som gärna bokar ett hotell nära Globen. Globen syns numera i många sammanhang, som en symbol för Stockholm, nästan på samma nivå som Stadshuset.

Vill man ha en något modernare utsikt bokar man istället ett hotell vid Friends Arena. Arenan invigdes nyligen, med en gala regisserad av Colin Nutley. Andra evenemang som är planerade är tre konserter med Swedish House Mafia, nästa års Melodifestival, landskamper i fotboll, stand-up med Eddie Izzard konserter med rockrävar som Iron Maiden och Kiss.