Allt om Stockholm, helt blandat

Plugga utanför Stockholm

I Stockholm är konkurrensen hård när det gäller att få plats på den universitetsutbildning som man har sökt till. Eftersom Stockholm, på de flesta utbildningar, har den högsta intagningspoängen av alla universitetsstäder i Sverige så är det inte så konstigt att det är svårt att komma in just här. Eftersom de flesta stockholmare vill studera i just Stockholm och att många människor från andra städer och orter i Sverige dessutom gärna flyttar till Stockholm när det är dags för universitetsstudier så är det väldigt många sökande varje år. Detta faktum gör det självklart inte heller lättare att komma in på den utbildning och skola man har som första val vid sin ansökan.


Studera i närliggande stad


Att ta tåg till Linköping tar knappt 3 timmar. Detta bidrar till att denna universitetsstad toppar många blivande studenters listor över alternativa städer att studera i. Att söka in till flera olika universitet är smart om man vill undvika risken att inte komma in på en enda skola. Att dessutom söka till universitet i flera olika städer ökar din chans att komma in på just den utbildningen du drömmer om.

Linköping är en riktig universitetsstad och här finns ett brett utbud av utbildningar. Oavsett om man vill bli civilekonom, civilingenjör, grafisk designer, socionom eller något helt annat så finns med största sannolikhet en utbildning för dig i denna vackra stad. Linköpings universitet har dessutom en tradition om att arbeta över gränserna och har därför utformat kombinationsprogram där man studerar till exempel medicin och teknik eller juridik och ekonomi i en kombination för att få en bredare kunskap.


Att vara ny i en stad är både spännande, roligt och ibland lite skrämmande. Att, under den första tiden, inte känna någon och inte ha någon direkt trygghet i vardagen kan självklart vara lite läskigt. Däremot är det viktigt att tänka på att alla andra förstaårsstudenter är i samma situation och i precis lika stor behov av att skaffa nya vänner. På ett sätt är det bra eftersom man då mer eller mindre tvingas ta kontakt med främlingar och skaffa nya vänner. I Linköping, och de flesta andra studentstäder, anordnas det dessutom mycket fester och fritidsnöjen för att studenterna ska lära känna nya människor och komma närmare varandra. Dessutom finns det ett stort utbud av föreningar att gå med i som till exempel teater eller livsåskådning. Att skaffa vänner brukar därför sällan vara ett problem.